civil engineering interview questions answers part-3

In this Post, we will discuss civil engineering interview questions answers. these questions and answers will help you in your interviews.

engineering interview questions answers
engineering interview questions answers

civil engineering interview questions answers

Q1. What are the functions of a column in a building? 

Answer: A vertical structural member designed to transmit a compressive load is known as a column. A column is used to support the weight of the roof and the upper floors. A column along with load bearing beams can support a lot of weight.

In the modern construction industry, Columns are mostly constructed by concrete. Apart from that materials such as Wood, Steel, Fibre-reinforced polymer, Cellular PVC, and Aluminium too are been used.

Q2. What are the uses of Groynes? 

Answer – A rigid hydraulic structure built from an ocean shore or from a river bank that interrupts water flow and limits the movement of sediment is known as the Groynes.

The Groynes prevent, or slow down erosion, and stop the longshore drift. This, however, can have bad knock-on effects somewhere near.

Q3. What are the strongest shapes in the building?

Answer – The pillars are the strongest shapes in the building.

Question4. How many feet are in a square yard?

Answer:  1 square Yard= 9 square feet.

Question5. What is the temperature at which the mixture of different ingredients of cement is burnt?

Answer – 1400°C

Question6. What is the meaning of soil reinforcement?

Answer – A technique to improve the engineering characteristics of soil is known as soil reinforcement. Soil reinforcement is used to improve the stiffness and strength of the soil.

Soil reinforcement is the act of improving the soil strength to enable it to support or carry more load.

Question7. What is the minimum size of the particles of silt soil?

Answer – 0.002 mm

The definition of Silt soil is –Silt soil is the soil containing not less than 80 percent of silt and not more than 12 percentage of sand.

Question8. What are the functions of grout inside tendon ducts?

Answer: Grout in prestressing works serves the following purposes:

Provides a bond between the structural member and the tendon

Improves the ultimate capacity of the tendon

Protects the tendon against corrosion

Question9. What is Softsoil?

Answer:

Soft soil is the soil that cannot take heavy loads coming from the superstructure. It also has low soil bearing capacity, like black cotton soil, clay.

Question10. What is the mixing ratio of M7.5, m10, M30, m35&m40?

Answer:

Mixing ratio- cement: Fine: coarse

M7.5- 1:4:8
M10- (1:3:6)
M15- (1:2:4)
M20- (1:1.5:3)

From M25 ONWARDS ALL THE GRADE OF CONCRETES ARE DESIGN MIX.

Follow us on:

Spread the knowledge
  • 3
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    3
    Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *