Mechanical Engineering interview questions answers

In this post, we will discuss Mechanical Engineering interview questions answers. These questions and answers will help in your interviews.

Mechanical Engineering interview questions answers
Mechanical Engineering interview questions answers

Mechanical Engineering interview questions answers

Question1. What is the difference between heat transfer and mass transfer?

Answer: Heat transfers are due to temp differences (high temperature to low temperature).

There are three types of heat transfers-

Conduction

Convection

Radiation

Whereas mass transfers are due to concentration differences (for example suppose that some portion of the room have a high concentration of a gas and the other portion have a low concentration. here the gas slowly diffuses from a high concentration area to low concentration area to attain equilibrium).

Question2. Define Critical Pressure ratio?

Answer: Critical pressure ratio is the pressure ratio where the flow is accelerated to a velocity equal to the local velocity of sound in the fluid. Critical pressure is used to determine the maximum gas flow through a nozzle.

Question3. What are the two essential conditions of perfect gas?

Answer: It satisfies the equation of state and its specific heats are constant.

Question4. Define Dropwise Condensation.

Answer: Dropwise condensation is a process occurs when a vapor condenses on a surface not wetted by the condensate. The liquid collects in the form of countless droplets of varying diameters on the condensing surface, instead of forming a continuous film, and does not wet the solid cooling surface.

Question5. Why the rate of condensation is higher on a polished surface compared to rusty surface?

Answer: Rate of Condensation is higher on a polished surface due to Dropwise Condensation. Polished surface promotes Dropwise Condensation and does not wet the surface.

Question6. How much is work done in an isochoric process?

Answer: An isochoric process, is a thermodynamic process during which the volume of the closed system remains constant. An isochoric process is also called a constant-volume process.

ΔV = 0

Work done in an isochoric process is zero.

Since ΔW= PΔV.

Question7. When maximum discharge is obtained in a nozzle?

Answer: Maximum discharge is obtained in a nozzle at a critical pressure ratio.

Question8. What is the relation between KN (kilonewtons)  and KG (kilograms)?

Answer: 1 KN = 101.97 kgf.

Question9. What is the difference between SPC & SQC?

Answer: SPC-statistical process control

SPC is the process of controlling the defects in the product using various methods.

SQC- statistical quality control

SQC is the process of maintaining the quality.

Follow us on:

Spread the knowledge
  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    2
    Shares

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *